Gløgg

Blåbærgløgg

Blåbærgløgg eller blåbærtoddy som det vel også kan kallast gjer godt for eksempel når det er kaldt ute eller om ein er forkjøla. I desember går det nokre liter gløgg og då er det greitt at han ikkje berre inneheld krydra sukkerlake. Eg har tidlegare lagt ut ei oppskrift på eplegløgg som tek utgangspunkt i ferdiglaga saft. Denne varianten er derimot laga heilt frå grunnen med frosne blåbær. Inspirasjonen har eg henta frå Berit Nordstrand i oppskrift, men eg har gjort nokre små endringar for å få gløggen tilpassa smaken min.

 

Ingrediensar til rundt 1 liter blåbærgløgg

400 g frosne blåbær

1 liter vatn

ca 10 nellikspiker

4 skiver fersk ingefær

3 stjerneanis

1/2 vaniljestang delt på langs

1 kanelstang

2 ss sitronsaft (kan sløyfast)

1 dl sukker, eg brukte kokossukker

 

Kok opp blåbær og vatn og la det småkoke nokre minutt. Jamn blandinga med stavmiksar eller tøm det forsiktig over i ein blender. Om ein brukar blender så er det lurt å la det kjølne litt for å unngå å verte skolda. Ha i alt det andre og la det stå og trekkje i minst 30 minutt men gjerne opp i ein time. Smak undervegs for å kjenne når det er passe kryddersmak. Ha i meir søtt om det trengst. Sil blandinga og varm gløggen forsiktig oppatt.

 

Alternativ
  • Sukkeret kan bytast ut med honning, brunt sukker, rårørsukker, fibersirup eller sukrin gold.
  • Blåbæra kan bytast ut eller blandast med andre bær. Solbær åleine eller saman med blåbær gir ein frisk smak.
  • Ein kan bruke sterk saft i staden for frosne bær.
  • Om ein vil ha alkoholhaldig gløgg kan ein ha i raudvin heilt til slutt. Då er det viktig å varme opp gløggen forsiktig slik at temperaturen ikkje vert for høg  for då fordampar alkoholen.
  • Ha gjerne oppi eit par appelsinskiver i tillegg for å få litt appelsinsmak på gløggen.

 

Tips
  • Avkjøl gløggen og hell over på flasker. Då står det seg i kjøleskapet i mange dagar.
  • Ta med blåbærgløggen på termos på tur.
  • Server gjerne med rosiner og hakka mandlar.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.