Eltefrie grove surdeigsrundstykkjer

Eltefrie grove surdeigsrundstykkjer

Sett deiga til eltefrie grove surdeigsrundstykkjer på kvelden og ha nysteikte rundstykkjer til frukost dagen etter. Det går veldig raskt å røre dei saman og eg må innrømme at eg ofte tek ei skei surdeigstartar rett frå kjøleskapet og blandar i deiga sidan det ikkje alltid er slik at eg har surdeigstartaren klar og nymata på benken når eg får lyst til å bake rundstykkjer.

Ingrediensar til rundt 12-14 rundstykkjer

4 dl kaldt vatn

25 g (ei stor ss) surdeigstartar

1 ts salt

100 g havregryn

200 g sammalen fin spelt

200 g sikta spelt

Ha vatnet i ein bakebolle og rør ut surdeiga. Ha i resten av ingrediensane og bland godt saman. Dekk til bollen og set til heving i romtemperatur i rundt 8-12 timar.

Bruk ei stor skei eller ei lita sleiv dyppa i vatn til å sette deiga forsiktig i passe store klattar utover eit steikjebrett med bakepapir. Steikjast på direkten på 225 grader midt i omnen i rundt 15 minutt. Avkjøl dei litt på ei rist før servering.

Alternativ

  • Havregryn og sammalen spelt kan bytast ut med andre typar grovt mjøl.
  • Ha ein neve frø som linfrø, solsikkekjerner eller sesamfrø i deiga for ekstra smak.
  • Har du ikkje surdeigstartar kan du nytte ei ts tørrgjær i staden.

Tips

  • Lag deiga når det passar i løpet av dagen og set ho direkte i kjøleskapet. Sett det ut på benken ved leggetid så er deiga ferdig heva om morgonen.
  • Denne oppskrifta er perfekt å bruke opp ulike smårestar av mjøl og frø som ein har liggande.