Enkelt surdeigsbrød i fomr

Enkelt surdeigsbrød i form

Det er ikkje alltid at eg gidd å bale så mykje med bakinga og då lagar eg heller eit enkelt surdeigsbrød i form. Det går raskt å sette deiga og det hevar direkte i brødforma på kjøkkenbenken. Eg brukar dette som kvardagsbrød sidan det er lite arbeiskrevjande og passe stort til matboksen.

 

Ingrediensar til eit brød i ei form på 2 liter

4 dl kaldt vatn

50 g surdeigstartar (ca 2 ss)

1 ts salt

50 g havregryn

200 g sammalen fin spelt

350 g sikta spelt

 

Ha alle ingrediensane i ein bakebolle, hald gjerne litt att på det sikta mjølet i starten, og bland godt saman til ei smidig deig med hendene eller i ei kjøkkenmaskin. Deiga skal ikkje vere klissete så juster med meir mjøl om nødvendig. Ta deiga ut på benken og form til eit avlangt brød. Legg det over i ei godt smurt brødform på 2 liter og dekk til. Eg brukar å ha forma i ein brødpose som eg bles opp med litt luft før eg set på ei klemme. Då tørkar ikkje deiga ut i overflata.

Sett til heving i romtemperatur i rundt 8-12 timar. Kor raskt det hevar kjem an på kor varmt det er i rommet. Eg lagar vanlegvis deiga på kvelden og steikjer det om morgonen.

Steikjast nederst i omnen på 200 grader varmluft eller 220 grader over-undervarme i 45 minutt. For ekstra damp så kan ein sette ei lita ildfast form med kokande vatn inn i omnen. Ta gjerne forma med vatn ut det siste kvarteret om du ynskjer sprø skorpe. Avkjøl på rist.

 

Alternativ
  • For lysare brød kan ein bruke mindre grovt mjøl og meir sikta mjøl.
  • Spelt kan bytast ut med kveitemjøl eller andre mjølsortar. Då er det lurt å prøve seg fram med mjølmengda sidan det er ulikt kor mykje væske mjølet treng. Konsistensen skal vere slik at deiga ikkje er klissete.
  • Ynskjer du større brød kan du ha i litt meir væske og mjøl.
  • Har du ikkje surdeig kan du nytte 1 ts tørrgjær og gjerne ein klunk eplecidereddik i tillegg. Litt av væska kan bytast ut med kefir eller surmjølk også.

 

Tips
  • Lag klar deiga når som helst på dagen og set forma rett i kjøleskapet. Ta ho ut for eksempel om morgonen Då er brødet ferdig heva utpå ettermiddagen.
  • Del brødet opp i skiver før frysing så er det enkelt å ta opp det ein treng.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.