Hummus

Hummus – med eller utan fermentering

På eit hotell i Wien fekk vi ein gong servert ein utruleg god og mild hummus til å dyppe grønsaker og brød oppi. Det ga inspirasjon til å prøve å lage ein variant som likna. Hummus passar attåt mykje, som for eksempel grillmat, tapas og på kaldbordet.

Ein kan nytte ferdig kokte kikerter frå kartong eller koke sjølv. Eg har gjort begge deler og dei ein kokar sjølv vert nok hakket betre. Måla i oppskrifta treng ein ikkje følge heilt nøyaktig. Smak til med dei ulike ingrediensane til det passar din gane og ha i væske til konsistensen vert sånn som den passar til ditt bruk.

Om du er som meg som får plager med luft i magen etter å ha ete kikerter så kan det vere lurt å fermentere hummusen fyrst. Korleis det kan gjerast står under sjølve oppskrifta.

Hummusen er relativt allergivennleg og er utan egg, mjølk og gluten.

 

Oppskrift

250 g kokte kikerter

2 ss tahini eller mosa sesamfrø til smør i morter eller blender

1/2 fedd kvitlauk

2 ts salt

safta av 1/2 sitron

1 dl olivenolje

1 dl vatn (kan bruke kokevatn eller lake frå kikertene om ein vil)

1,5 ts spisskummen (kan sløyfast)

2 ts paprikapulver (kan sløyfast)

Ha alle ingrediensane med unntak av olivenoljen i ei matmølle, ein blender eller bruk stavmiksar til å få mosa det til det er heilt glatt. Rør inn olivenolje og spe eventuelt med meir vatn om konsistensen er veldig fast. Smak til med salt og krydder. Smakar det litt lite så ha i endå meir salt. Ha det over i ei skål eller eit glas med lok. Hummusen er best om han får stå og trekkje ein time eller to. Held seg i kjøleskapet i rundt ei veke.

 

Fermentert hummus for sensitive magar

Lag oppskrifta som skildra over og rør inn 1 ss startkultur på slutten. Startkultur kan vere myse, saft av heimelaga surkål, lake frå fermenterte grønsaker, vasskefir, Vita biosa (helsekost) eller kombucha.

Ha hummusen over i eit reint glas og dekk til med for eksempel eit klede eller kaffifilter med strikk rundt sånn at det ikkje kjem til fluger eller rusk. Eg brukar som oftast eit lite noregsglas med lok kor eg droppar å ha på strikken i loket.

La hummusen stå i romtemperatur i rundt eit døgn før han er ferdig og kan settast i kjøleskapet.

 

Alternativ
  • Bruk litt chili eller cayennepepar for å få meir sting.
  • Ha gjerne i litt meir vatn og eventuelt meir olje for ein lausare konsistens.

 

Tips
  • Ha hummus under kjøtpålegg på brød, gjerne surdeigsbrød.
  • Koking av tørka kikerter: Rundt 100 gram tørka kikerter gir mellom 200 og 250 gram kokte kikerter. Legg dei tørka kikertene i kaldt vatn med litt ts salt og la det stå minst over natta. Skyll dei godt og ha dei i ei kasserolle og ha i nok vatn til at det er eit par cm over kikertene. Kok opp og la det småkoke til kikertene er møre. Tøm av vatnet og la dei kjøles seg litt før bruk.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.