
Omnsteikte rotgrønsaker
Om hausten når dei norske grønsakene er i sesong vert det omnsteikte rotgrønsaker til middag opptil fleire dagar i veka. Det er utruleg godt og enkelt å lage. Det passar også til det meste av steikt mat. Ofte kan ein ha fisk eller kjøt saman med grønsakene i omnen den siste tida så har ein ferdig middag i same forma. Det er forresten nydeleg med rømmedressing eller aioli attåt omnsteikte grønsaker.
Det er ikkje så nøye å følge måla i denne oppskrifta. Bruk dei grønsakene du likar eller har tilgjengeleg. Det viktigaste er at grønsakene vert kutta i bitar som gjer at dei vert ferdige omtrent på same tid.
Ingrediensar til 4 personar
Rundt 1,5 kg ulike rotgrønsaker
Eg brukte:
3 raudbetar
2 gulbetar
1 stor polkabete
1 lita sellerirot
2 store pastinakkar
2-3 ss smør eller olivenolje, eg brukar stort sett smør
2 ts tørka timian
1 ss salt, eg brukte Maldonsalt
Skrell og del alle rotgrønsakene i nokolunde like store bitar. Ha grønsakene i ei eldfast form eller ei langpanne. Ha på smør/olje, krydder og salt. Bland det litt saman. Eg brukar som oftast å legge på smøret med ostehøvel.
Steikjast midt i omen på 180 grader i rundt 40 minutt eller til grønsakene er møre. Rufs litt i grønsakene av og til undervegs.
Alternativ
- Timian kan bytast ut med andre sortar krydder. Rosmarin eller berre pepar fungerer fint.
- Omnsteikte rotgrønsaker kan lagast av dei fleste sortar rotgrønsaker så lenge dei er delt opp i ganske like store bitar. Lauk i båtar er også godt saman med grønsakene.
- Bruk gjerne varmluft for litt meir steikjeskorpe på grønsakene.
Tips
- Ha kyllingfilet delt i store bitar oppå grønsakene dei siste 10 minuttane.
- Ha bakepapir i forma for å sleppe at det svir seg fast.
- Vert det restar er dei gode å ha i omelett.