
Risbollar utan egg, mjølk og gluten
Allergivennlege risbollar utan egg, mjølk og gluten kan serverast til dei fleste. Eg hugsar risbollar frå barnebursdagar, men har forstått at mange har desse som ein del av julebaksten. Dei held seg ei stund om ein set dei kaldt i kjøleskapet og dei kan derfor lagast i god tid i førevegen enten det er til bursdag eller jul.
Ingrediensar til rundt 40 stykk
125 g kokesjokolade, eg brukte Coop sin mørke kokesjokolade som er mjølkefri
40 g (3 ss) mjølkefri fløyte, eg brukte Gryr til matlaging
25 g mjølkefritt smør
25 g kokosolje utan smak/delfiafeitt
2 ts vaniljesukker
20 g (1 ss) lønnesirup eller lys sirup
15 g (1 ss) ferdig sterk kaffi (kan sløyfast)
30 g melis
Lita klype salt
rundt 1 liter (80-90 g) puffa ris eller så mykje som blir passe til å bli dekt av sjokoladeblandinga.
Smelt alle ingrediensane med unntak av puffa ris i ei kasserolle på lav temperatur eller i vassbad. Rør inn puffa ris og legg massa over i muffinsformer med ei skei. Sett kaldt til dei har stivna. Lagrast kjølig i tett boks.
Alternativ
- For sukkerfri variant kan ein nytte sukkerfri sjokolade, sukrinsirup og sukrinmelis.
- Om du ikkje har muffinsformer kan du legge matpapir på eit steikjebrett og sette risbollane utover papiret med ei skei.
- Puffa ris kan bytast ut med puffa quinoa eller corn flakes. Då må ein prøve seg fram med mengda.
- Ein kan ha i litt krydder som til dømes kanel for å variere smaken.
Tips
- Ein kan ha massa i ei langpanne med matpapir og dele dei opp i passe store bitar etter at det har stivna.
- Ved å berre smelte mjølkefri sjokolade og røre inn puffa ris kan ein lage risbrød utan mjølk. Om du har isbitformer eller konfektformer for store bitar kan du ha massa over i dei, eller bruke framgongsmåten over med å bruke ei lita langpanne eller ei firkanta form.