Sarah Bernard uten melk

Sarah Bernhardt

Eg smakte ikkje Sarah Bernhardt før eg var i 20-åra. Men då fekk eg til gjengjeld skikkeleg smaken på dei. Eg har seinare forstått at eg var utruleg heldig med dei kakene eg fekk servert. Det finst fleire måtar å lage desse mektige konfektkakene på og for meg som er ganske kresen i kakevegen så har ingen kunne måle seg med dei fyrste eg smakte. Derfor vart eg glad då eg fekk tak i oppskrifta og kunne lage dei sjølv. Sarah Bernhardt var fransk skodespelar og har gitt namn til kakene. Dei fleste vel å skrive namnet utan t til slutt, men eg nyttar den opprinnelege skrivemåten med t.

Oppskrifta er naturleg glutenfri og enkel å gjere mjølkefri.

 

Ingrediensar til rundt 40 kaker

Botn:

400 g malte mandlar (pluss litt til dersom massa vert for tynn, ca 50g)

3,5 dl melis

3 eggekviter

 

Smørkrem:

3 eggeplommer

150 g romtemperert smør

1 ss melis

2 ts pulverkaffi oppløst i 2 ts vatn eller sterk kaffi

1 plate kokesjokolade

 

Glasur:

200 g kokesjokolade

1,5 ss nøytral olje (delfiafeitt eller kokosolje)

 

Mandelbotn:

Mal mandlane og bland i melis. Rør inn eggekvitene til ei jevn mandeldeig. Vert deiga for tynn; meir mandlar. Er deiga for tjukk; meir melis. Det er lurt å prøvesteikje ei kake for å sjå om deiga er passe. Fordel deiga med ei skei ut på ei steikjeplate med bakepapir. Lag kakene gjerne litt flate på toppen. Steik i 10 minutt midt i omnen på 200 grader. Avkjøl på rist.

 

Sjokoladekrem:

Pisk romtemperert smør, melis og eggeplommer til smørkrem. Smelt kokesjokolade i vannbad og og bland i kremen. Ha i kaffien og bland godt saman. Sett til avkjøling til kremen får smørekonsistens.

Ha sjokoladekremen på mandelbotnane enten med ein smørekniv eller kakesprøyte. Sett kakene i frysaren i minst ein time.

 

Glasur:

Smelt sjokoladen og rør inn oljen til glasuren vert jamn.  Dypp dei frosne kakene raskt i glasuren slik at det vert glasur utanpå sjokoladekremen. Sett kakene kaldt til glasuren har stivna.

 

Alternativ
  • Kakene vert mjølkefrie ved å bruke mjølkefritt smør i kremen og sjokolade utan mjølk. Coop sin kokesjokolade er eit godt mjølkefritt alternativ.
  • Bruk mørk sjokolade for kraftigare sjokoladesmak
  • Mandlane kan bytast ut med neter eller solsikkekjerner. Solsikkekjernene kan då bli litt grøne etter steikjing.
  • Ein kan gjerne bløytleggje mandlane og tørke dei før bruk.  Dette for å bryte ned fytinsyra som kan irritere om ein har ein sensitiv mage. Framgongsmåte bløytleggjing: Legg ein mandlane i ei skål og dekk med kaldt vatn. Rør inn ei skei surdeigstartar eller ei ss salt og gjerne ein skvett eddik. La det stå i romtemperatur i minst 10 timar og skylj mandlane godt i rennande vatn. Tørk godt av dei med litt kjøkkenpapir. Ha dei over på eit steikjebrett med bakepapir og tørk dei i stekjeomnen på 100 grader i minst 2 timar eller til dei er skikkeleg tørre. Ein kan også la det stå på 50 grader i rundt 12 timar og då gjerne med omnsdøra på gløtt.

 

Tips:
  • Er melisen vorten veldig klumpete så bruk sikt
  • Kakene held seg best i frysaren og dei tinar raskt. Kan takast opp rundt ein halvtime før servering.

Legg att ein kommentar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *