Surdeigsgrytebrød med havre og rug

Surdeigsbrød med havre og rug

Eit saftig og smakfullt surdeigsbrød med havre og rug bakt i gryte. Det et relativt enkelt å lage og passar godt som kvardagsbrød. I tillegg er det lite arbeid med det og resultatet vert bra kvar gong.

Eg har ei gryte på 5,3 liter og denne oppskrifta vert eit middels stort brød i denne gryta.

 

Ingrediensar til eit grytebrød

7 dl kaldt vatn

2 ss surdeigstartar

1 ss salt

100 g havregryn

100 g grov sammalen rug

250 g sammalen fin spelt

500 g sikta spelt

 

Ha vatnet i ein bakebolle og rør inn surdeigstartaren. Elt godt inn alt mjølet og dekk til bakebollen med plast. Sett til heving i romtemperatur i 8-12 timar.

Legg bakepapir i ein annan bakebolle som er stor nok til å romme deiga og har plass nok til at deiga hever litt ekstra. Bruk ei deigskrape eller ein slikkepott og tøm deiga over i den andre bollen med bakepapir. La deiga etterheve utildekka i rundt ein time.

Sett ei støypejernsgryte på rist nederst i kald omn og varm opp omnen til 230 grader. Ta forsiktig ut den glovarme gryta og løft deiga over i gryta ved å halde tak i alle hjørna på bakepapiret. Legg på loket og sett gryta innatt i omnen. Ta av loket etter 30 minutt, sett varmen ned til 200 grader og la det steikje vidare i 15 minuttar til. Ta ut gryta og løft ut brødet etter hjørna på bakepapiret. Sett brødet til avkjøling på rist.

 

Alternativ
  • Havregryn, rug og sammalen spelt kan bytast ut med andre sortar grovt mjøl.
  • Har ein ikkje surdeigstartar kan ein bruke ei halv teskei tørrgjær eller ein ertestor klump med fersk gjær, og gjerne ein kork eplecidereddik.
  • Spelt kan bytast ut med kveitemjøl, men då vil eg tilrå å bruke rundt 50 gram ekstra med mjøl eller redusere væskemengda med 0,5 dl fordi spelt krev litt meir væske enn kveitemjøl.

 

Tips
  • Har du ikkje støypejernsgryte kan du bruke to brødformer på 1,5 liter i staden. Då bør omnen settast ned til 200 grader etter at brøda er komne inn i omnen.
  • Del brødet opp i skiver og frys ned. Då kan ein tine berre dei skivene ein treng enten på benken eller i brødristar.
  • Til nistemat smører eg som oftast på frosne skiver. Då held dei seg lenge og er tinte innan dei skal etast.

Legg att ein kommentar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *