Tiramisu

Tiramisu

Det finst utruleg mange ulike oppskrifter på tiramisu. Mi oppskrift vart til etter eit besøk i Venezia der vi fekk den beste tiramisuen vi har smakt. Så då vi kom heim var det berre å sette i gong med å prøve å gjenskape smaken. No er det vanleg å ha i litt Marsala men den opprinnelege oppskrifta var utan alkohol og eg likar den varianten best.

Den største utfordringa med å lage tiramisu er å vere rask på labben når ein dyppar kjeksa i kaffien. Dersom ein let dei trekkje for lenge så vert fort heile desserten veldig blaut. Det er betre å lage han litt for tørr og så la desserten stå og godgjere seg i kjøleskapet til dagen etter.

Det er mogeleg å lage tiramisu utan gluten, laktose eller mjølk om ein treng det. Tips til korleis ein gjer dette står nederst i innlegget.

 

Ingrediensar

24 stk savoiardikjeks (ladyfingers)

1,5 dl espresso eller sterk kaffi, avkjølt

3 egg

1 dl sukker, eg brukte rårørsukker

250 g mascarpone (kremost)

2 dl kremfløyte

30 g mørk sjokolade

 

Ein treng 3 skåler til å piske i. Hugs å vaske vispane grundig mellom kvar gong slik at det ikkje kjem med feitt frå førre pisking for då kan ein risikere at det ikkje vert stivt.

Skilj eggeplommer og eggekviter i kvar si skål. Pisk plommene og sukker med ein miksar til blandinga vert luftig og lys i fargen. Miks inn marcarponeosten. Pisk fløyten til krem og vend den inn. Pisk eggekvitene stive (pass på at bolle og visp er heilt reine) og vend forsiktig inn i kremen.

Ha kaffien i ei skål. Bruk halvparten av kjeksa fyrst og dypp kvart kjeks raskt i kaffien. Legg dei i to rekker på eit kakefat, ei djup form eller i ei lang rekke på eit avlangt fat. Bre rundt halvparten av ostekremen over kjeksa og legg et nytt lag med kjeks dyppa i kaffi. Legg på resten av kremen og fordel jamnt utover. Riv sjokoladen fint på eit rivjern og dryss jamnt utover toppen.

Set tiramisuen i kjøleskapet i minst 6 timar, men helst til dagen etter.

 

Alternativ
  • Ha gjerne ei eller to teskeier Marsala som er ein italiensk sterkvin oppi saman med kaffien, eventuelt i kremen. Ein kan også bruke rom.
  • For glutenfri variant så kan ein bruke glutenfrie savoiardikjeks eller bake sjølv. Det finst fleire oppskrifter på nettet som ein kan prøve.
  • Tiramisuen kan lagast laktosefri ved å bruke laktosefri kremfløyte, lakosefri sjokolade og laktosefri mascarpone eller laktosefri kremost naturell (f.eks Philadelphia). Begge deler kan ein finne i daglegvarebutikkar med godt utval.
  • Ein kan lage mjølkefri tiramisu ved å bruke plantebasert piskbar fløyte (f.eks Gryr eller Alpro sin piskbare fløyte), mjølkefri sjokolade (f.eks coop sin mørke kokesjokolade) og kremost utan mjølk (f.eks Violife eller Go Vegan smøre). Desse produkta finn ein i daglegvarebutikkar med godt utval, i helsekost eller ein kan kjøpe på nett.
  • Riven sjokolade kan bytast ut med kakaopulver.

 

Tips
  • Desserten kan lagast både på kakefat, i ei skål, eldfast form eller i porsjonsskåler.
  • Pynt gjerne med litt friske bringebær.
  • Det går an å legge ei lita stripe med krem på fatet før ein startar å legge på kjeks. Då slepp ein at dei flyttar seg rundt når ein skal legge på kremen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.